Foto 64

Valkkogerweg c75, later c46. Gesloopt in 1960.

Officieel hoort dit deel van de Valkkogerweg niet bij Groenveld,
maar het valt wel binnen de directe omgeving.
Dus interessant genoeg voor plaatsing op deze website.

Jan Goedhart (1894-1976) en Anna Smit (1893-1971) huurden de helft van een
dubbele arbeiderswoning van Trijntje Wit-Wink; deze woningen zijn rond 1960 gesloopt.
De woningen stonden tussen VOF Burger en J. Rovers (dus tussen 48 en 52),
Schuin tegenover het boerderijtje van Thijs Dekker.

1941

Deze foto's zijn aangeleverd door Harry Goedhart uit Zuid Scharwoude. Hijzelf woonde vroeger vlakbij Groenveld aan de Galgenkade en zijn opa en oma in een van de arbeiderswoninkjes op de foto's.

Op de foto links: Jan Goedhart en Antje Smit met hun zoon Cor en schoondochter Elisabeth Prins. De foto is gemaakt door hun zoon Arie.

Jan Goedhart en Antje Smit woonden er tot 1957.

Opmerkelijke activiteit van zoon Cornelis Goedhart

Hun zoon Cornelis Goedhart (1921-1944) is elektronicus en bouwt ultra korte golf apparatuur in bestaande radio’s in en neemt reparaties aan."

Het aanbod om radio's om te bouwen met een korte golf is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk in combinatie met de datum van de advertentie, 30 augustus 1941.

De middengolf, waarop de Nederlands(ch)e radio uitzendingen uit Hilversum konden worden ontvangen, had een bereik van ongeveer 150 kilometer (beetje afhankelijk van het weer, bij zonnig weer was het bereik korter en bij gesloten laaghangende bewolking kwamen de radiogolven verder).
Maar hoe korter de golflengte, waarop werd uitgezonden des te groter de afstand die de radiogolven konden overbruggen. Op de korte golf werd naar scheepvaartberichten geluisterd (Scheveningen Radio).
Cor Goedhart had weliswaar een vergunning voor het ombouwen van radio's, maar de advertentie is opmerkelijk, met het oog op het fikse bedrag van ƒ 8,00. Je liet je radio in 1941 misschien niet ombouwen om naar scheepvaartberichten te luisteren, maar om naar Radio Oranje vanuit Londen te luisteren.

Jan Goedhart met kleinkinderen Harry (die dit artikel heeft aangeleverd) en Lianne zomer 1958. Op de achtergrond Jans broer Arie en en nog net zichtbaar de boerderij van Rens te Groenveld


Bron: Harry Goedhart, Zuid Scharwoude - Kees Baltus, Valkkoog - Fred Prins, Groenveld,
Knipsel uit Regionaal Archief Alkmaar