Groenveld in Beeld en Geluid

Het leven in Groenveld,
een tijdsbeeld 2014-2018

Deze video gaat over het dorp en zijn bewoners. Waar houden ze zich mee bezig en wat doen de daar gevestigde bedrijven. Maar ook aandacht voor de omgeving en de natuur rondom het dorp.

Betoverend landschap Groenveld en omgeving.

Vlucht met een drone over winters landschap met ochtendmist en berijpte huizen bij zonsopkomst. Beelden van Groenveld, Valkkoog, Dirkshorn, Schagen, het kerkje van Eenigenburg en de Westfriese Omringdijk.

Sneeuwstorm en schaatsplezier.
Winter in Groenveld, 2021

Eerst sneeuwstorm, daarna vorst. De sneeuw zorgde voor slechte kwaliteit ijs op de Ringsloot. Maar het weerhield menig dorpeling niet toch de ijzers onder te binden. Onder een strak blauwe lucht en een stralende zon ontstond er na jaren weer gezelligheid en schaatsplezier in Groenveld. (Jaar 2021)

Compilatie van drone-opnamen, gemaakt tussen 2016 en 2021

Bekijk het dorp met de eeuwenoude poldermolen vanuit de lucht in de zomer en in een fraai winter landschap.

Dutch Windmill 'De Groenvelder' Inside. Watch how it works!

Master Miller Fred Prins shows us his Polder Windmill, the mill in which he lives and works. He explains how this mill drains the polder and he demonstrates it. This very old windmill (1529) is located in the little village of Groenveld in North-Holland.
(Jaar 2015)

Van Miniknol tot Superpieper.
Volg dit boeiende vier-jarig proces!

Hoogwaardige pootaardappelen telen is gecompliceerder dan je denkt. Mart en Ina Dapper zijn erin gespecialiseerd. Het begint allemaal in het laboratorium waar virusvrije mini aardappeltjes gekweekt worden. Die worden 'Miniknollen' genoemd. De grote kunst is om hiervan pootaardappelen te kweken met het predikaat 'Superieur'. Dat proces duurt 4 jaar. In deze video kun je het hele proces volgen. (Jaar 2016)

Groenveld rond de jaren
1940 - 1950

Gedigitaliseerde super8 beelden, gemaakt door Cor Gootjes die in 1927 in Groenveld werd geboren. De beelden komen van een familie dvd. Dit filmpje is een montage van fragmenten die in Groenveld zijn gemaakt (december 2020).
Met dank aan Goof en Ada Gootjes uit Stroet voor het beschikbaar stellen van de betreffende dvd.

Documentaire over poldermolen
'De Groenvelder'

Interessant interview met Meester Molenaar Fred Prins die ons de werking van deze bijzondere poldermolen demonstreert, zowel binnen als buiten. Kijk hoe hij de wieken in klimt om de zeilen voor te leggen en hoe hij de volledige kap naar de wind kan laten draaien. (Jaar 2015)

English version: Click here

Toelatingswerkstuk Filmacademie Amsterdam

Clarence Haakmat wil naar de Filmacademie in Amsterdam. Deze ‘Documentaire over Molen De Groenvelder' maakte hij als toelatingswerkstuk. 
(Jaar 2020)
Assistent: Pramesh Sewgobind.
Geluid: Melle Posthuma de Boer.

 

Vermaak rond de Ringsloot in Groenveld 1990-1992

De Ringsloot is het boezemwater waarin molen De Groenvelder het water loost uit de polder Valkkoog. Deze brede sloot die naar open water leidt biedt zomer en winter vermaak in het dorp.

 

Familie Dapper stopt met de teelt van pootaardappelen, 1 oktober 2023

Na 39 jaar pootaardappelen telen is het tijd om te stoppen. We zijn getuige van de laatste actie op de rooimachine.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.