Cor Gootjes
Homoseksueel zijn in het gelovige Groenveld
rond de jaren 40 van de vorige eeuw was niet gemakkelijk.
Geschreven door Rolf ten Hulsen, december 2020
Geboren in Groenveld 1927
Cor Gootjes werd in 1927 geboren in Groenveld. Groenveldsdijk 22 om precies te zijn. Hij was de jongste uit een gezin van 9 kinderen. Een warm gezin met lieve ouders. In zijn pubertijd ontdekte hij volgens zijn eigen zeggen 'dat er iets niet bij hem klopte'. In het dorp viel het bij een enkeling op dat hij 'anders' was, maar verder kwam het niet. Er werd gewoon niet over gesproken. Ook niet met zijn ouders. In het toen kerkelijke Groenveld was hij doodsbang dat het uit zou komen. Hij was gedwongen het geheim te houden en dat is hem gelukt.
Cor hield een emotionele toespraak op zijn 80ste verjaardag
Dit was zijn tekst:
Angst voor het leven.
Angst voor de toekomst, voor een leven dat ik helemaal niet voor me zag.
En dan nog angst voor ontdekking en ontmaskering en dat men er achter zou komen hoe ik werkelijk in elkaar zat, wie ik werkelijk was.
Want als dat bekend zou worden dan betekende dat het einde voor mij. Door iedereen uitgespuugd worden en een paria.
Op zo’n manier leven hou je niet vol. Je kunt niet een leven lang om jezelf heen. Dan kan het niet anders of je groeit volkomen scheef. Langzamerhand ben ik mezelf maar gaan accepteren zoals ik ben, echt ben. In overeenstemming met mijn eigen diepste wezen. Ik geloof nu hoe God mij in zijn wijsheid heeft bedoeld.
En dat ik jullie dit in alle rust zo heb kunnen vertellen maakt het voor mij een van de gelukkigste momenten van mijn leven.
Pieter Gootjes en Leigje van Andel
De ouders van Cor Gootjes
Meer genealogie over de familie? Klik hier.
In een telefoongesprek dat ik op 2 december 2020 met hem voerde vertelde hij mij dat ondanks het feit dat hij zijn homoseksueel zijn moest verbergen, toch een fijne jeugd heeft gehad in Groenveld. ' Ik leefde in een liefdevol gezin met fijne ouders en het dorp was een hechte gemeenschap.'
Amsterdam
Een vooruitstrevende buurvrouw, die zelf uit een grote stad kwam, wist wat er aan de hand was en kon er met Cor over praten.
In 1952 vestigde Cor zich in Amsterdam, alwaar hij in 1954 zijn partner Sal van Son ontmoette. Zij trouwden in 2002, (op z'n 75ste). Na 55 jaar Amsterdam verhuisden ze eerst naar Hoog Soeren op de Veluwe en daarna naar Apeldoorn.
Partner Sal van Son was de laatste nog levende getuige van de verschrikkelijke deportatie van 1300 bewoners en 50 medewerkers van de joods psychiatrische instelling
'Het Apeldoornsche Bosch' op 23 januari 1943.
Van Son overleed in april 2020 op 98-jarige leeftijd.
Er kwam een eind aan een 66-jarige gelukkige relatie.
Cor komt uitgebreid aan het woord in een EO Documentaire:
'De kast, de kerk & het koninkrijk'
Drie generaties gelovige homoseksuelen vertellen over hun leven en geloof. Vaak legden ze een lange, moeilijke weg af om hun geloof en hun geaardheid met elkaar te verenigen. Ook ondervonden ze weerstand in hun kerk, maar ze weigerden eruit te stappen.
Op 28 juni was het vijftig jaar geleden dat in New York de Stonewall-rellen uitbraken. Homo’s, lesbiennes en transgenders kwamen in opstand tegen hun achtergestelde positie. Elk jaar wordt hier op Roze Zaterdag bij stilgestaan. Ook in de kerk voerden homoseksuelen streden homo's voor acceptatie. Gelovige homo's komen hierover in De kast, de kerk & het koninkrijk aan het woord.
Deze documentaire kijken?
Klik hier. En scroll naar onderen. Je moet je wel even door de reclame worstelen.
Groenveldsdijk 22, het huis waar Cor Gootjes opgroeide
Zie ook foto 14.
Video: 'Groenveld, een dierbare herinnering
Filmbeelden van Groenveld
rond 1940 - 1950
Cor maakte filmbeelden in de jaren 1940 - 1950 met zijn super8 camera. Hij liet de beelden digitaliseren en op dvd zetten. Goof en Ada Gootjes uit Stroet stelden een kopie van deze dvd beschikbaar voor de Groenveld website. Ik heb een montage gemaakt van de beelden die over Groenveld gaan. Het filmpje draagt de titel van de dvd:
‘Groenveld, een dierbare herinnering’
December 2020. Bron: Cor Gootjes. Documentaire: Evangelische Omroep.
Met dank aan Wim Tams. Hij bracht mij (Rolf ten Hulsen) in contact met Cor Gootjes.
Goof en Ada Gootjes, dank voor het beschikbaar stellen van de de dvd met super8 beelden.
Reactie plaatsen
Reacties
Kan iemand mij berichten waar Cor momenteel verblijft? Telefoon wordt niet opgenomen..
Bij voorbaat dank
Hilde uit Emmen.
Tel. O591625098
Fantastisch mooi, Rolf.
Dank aan Cor Gootjes dat hij zijn verhaal aan jou kwijt wilde.
Heel mooi.