Dirk en Alie Eriks

Oprichters van het succesvolle bedrijf Eriks Groenveld.

Geschreven door Rolf ten Hulsen, april 2022

Eriks is een prominent bedrijf in Groenveld. We zien dagelijks grote vrachtwagens af- en aanrijden. De producten vinden hun weg naar Vezet en Albert Heijn en allerlei andere afnemers. We zijn benieuwd hoe het allemaal is begonnen. 

In 19... kocht de vader van Dirk de hierbij afgebeelde stolp met 1,5 ha grond voor 6.000,- gulden. Om het te kunnen kopen leende hij 4.000,- gulden van een slager uit Schagen. (Het is de stolp waar nu de familie Pruim in woont). Het was een kleinschalige boerderij met koeien, wat varkens, kippen, konijnen en wat tuinbouw. Hij had ook een veevoer handeltje. Op de foto zie je zijn vrachtwagen.

De stolp waar Dirk geboren is.

Naar de ambachtsschool

Dirk is in 1950 in de stolp geboren. Hij wilde van jongs af aan veehouder worden, maar dat mocht niet van zijn vader. Hij moest een vak leren op de ambachtsschool. Dat maakte hem niet gelukkig. Na 2 jaar stopte hij ermee. Toen besloot zijn vader de boerderij dan toch maar over te doen naar Dirk. Deze was inmiddels ruim 3 ha groot met 14 koeien en vader financierde het. Dat alles gebeurde op 1 april 1969.

Getrouwd

In 1972 trouwde hij met Alie, de jongste uit een gezin van 13 kinderen uit Tuitjenhorn. Dat was ook het jaar dat ze de bungalow bouwden. Op dezelfde plek heeft zoon Sander er een nieuw huis op gezet. Ali werkte alle 46 jaren lang mee op het bedrijf.

De omwenteling

Rond 1979 was de boerderij uitgegroeid naar 35 koeien, echter een toenmalig adviesorgaan had berekend dat het bedrijf geen toekomst had.
Dirk besloot over te stappen naar tuinbouw. Familieleden die al in de tuinbouw zaten konden hem ondersteunen met kennis en advies. De eerste koelcel werd gebouwd.

Relatie met VEZET

Dirk had een zeer goede relatie met de directeur van VEZET en dat heeft het succes van zijn bedrijf medebepaald.
VEZET is de grootste groente- en fruitverwerker van Europa.
In 1981 had hij 40 ton spitskool liggen die op de veiling niets waard leek. Het zou worden doorgedraaid, echter VEZET vroeg hem van die partij een proefdeel 'gekopt' te leveren. Tot hun enorme vreugde bleek VEZET er wat mee te kunnen en de rest van de 40 ton wilden ze ook kopen. De hele partij moest 'gekopt' geleverd worden en dat gebeurde toen nog met de hand! Er waren toen overigens al wel Poolse werknemers in dienst.

Alie, Dirk en hond .... voor hun bungalow in Groenveld

Rampjaar 1998

Door extreme regenval mislukte de complete oogst. Ook al het pootmateriaal voor het daarop volgende seizoen was verloren gegaan. Dirk en Alie hadden ondertussen al in een spoelmachine geinvesteerd. Dus het was een drama.

De doorbraak naar succes

Na beraad met VEZET werd toen besloten om peen uit Turkije te importeren. VEZET kocht de partij en Eriks voerde alle bewerkingen uit. Dat werd een groot succes. In de loop der tijd kwam de ene na de andere schuur erbij. Buiten VEZET kwamen er steeds afnemers uit het hele land bij, waaronder Albert Heijn. Eriks Groenveld werd een zeer succesvolle onderneming.

Overdracht aan zoon Sander

In 2005 werden er B.V.'s en v.o.f. opgericht samen met zoon Sander die het in 2016 helemaal overnam. Het bedrijf groeit nog steeds en ondertussen heeft Sander er alweer een schuur bij laten bouwen. Alie en Dirk wonen nu in een bungalow even verderop.

12 Januari 2019 nodigden Dirk en Alie Eriks hun dorpsgenoten uit voor een nieuwjaarsborrel. Ze trakteerden op lekkere vishappen en eendepootjes. Er stond een straffe wind die middag. Eriks riep dorpsgenoten op om vuurkorven mee te nemen en zelf spande hij zeilen om het aangenaam te maken. En dat werd het. We kwamen thuis met een zware rooklucht aan onze kleding, maar dat mocht de pret niet drukken!

Op deze bedrijfsvideo kun je het proces volgen

Eriks Groenveld april 2022