Familie Dapper

Geschreven in december 2020

Aan het eind van het doodlopende Sluiswegje staat de boerderij van Mart en Ina Dapper. Zij hebben een agrarisch bedrijf met als specialisatie pootaardappelen.
Ina is geboren in de stolpboerderij die achter het huidige woonhuis staat. Vader Freek Masteling en moeder Annie Wit-Masteling hebben het woonhuis laten bouwen. In de strenge winter van 1963 ging het gezin er wonen.

Op 30 juli 1981 trouwde Ina met Mart Dapper uit Zijpersluis. Ze betrokken een woning in Sint Maarten. Mart raakte nauw betrokken bij het agrarisch bedrijf van zijn schoonouders en werd al spoedig compagnon. Dat leidde uiteindelijk tot een woningruil. Annie en Freek gingen naar Sint Maarten en Mart en Ina trokken in de boerderij te Groenveld alwaar zij het bedrijf verder ontwikkelden. Dochters Annika en Marsja groeiden op in Groenveld.
Dorpsjeugd in de omgeving verdiende zomers een centje bij op de aardappel rooimachine.

Annika en Marsja Dapper
Thuis in de lucht en thuis in de polderklei

De dochters van Mart en Ina Dapper, Annika en Marsja groeiden op in Groenveld. Al vanaf hun prille jeugd stonden zij zomers op de aardappel rooimachine, meestal samen met dorpsjeugd die een centje bijverdienden. Toch kozen ze voor een baan in het luchtruim als stewardess. Maar ook het leven op het land bleef trekken. Ze hebben dan ook het bedrijf overgenomen en gaan part-time vliegen en boeren, maar met minder bewerkelijk gewassen. Ina en Mart blijven meewerken.

Familie Dapper stopte met pootaardappelteelt
1 oktober 2023

Na 39 jaar pootaardappelen telen vond de familie Dapper het genoeg geweest. Deze foto's zijn gemaakt toen de laatste pootaardappelen de grond uit zijn gegaan. Ter ere van 'De Laatste Rooidag' hadden de buren de vlag uitgehangen. De familie gaat verder met andere, minder bewerkelijke gewassen.