Gevolgen van Corona

Onze trip werd nog met een dag verlengd, omdat onze laatste vlucht van Zürich naar Amsterdam gecanceld werd. Toen wij vroegen  bij de transferbalie, die onze nieuwe vlucht en hotel voor die nacht boekte, waarom de vlucht gecanceld was bleek dat vanwege corona te zijn! Wij hadden geen idee gehad dat dat zo’n vlucht had genomen! De mevrouw van de transferbalie vroeg zich af waar wij vandaan kwamen, waar wij al die tijd geweest waren, omdat we niet wisten dat corona de reden was voor onze annulering !? Wij hadden de hele week zo onder een steen geleefd, dat we daar geen idee van hadden! Dus we zijn een week op Lesbos geweest en hebben geen vluchteling ontmoet! Wat wel ons doel was. 

Teleurstelling

Ik wilde hulp verlenen aan mensen in nood! En ik wilde heel veel voeten masseren! Dus ik ervaar wel teleurstelling. De teleurstelling was echter groter geweest als we helemaal niet gegaan waren. Nu hebben we nog 3 dagen kleding kunnen uitzoeken en 3 dagen het eiland beter leren kennen. We hebben mooie mensen ontmoet. We hebben onze flexibiliteit getest. We hebben de locale economie gespekt. We zijn iets wijzer geworden over de ‘vluchtelingenwereld’ op Lesbos. We hebben toch een stap gezet!
Het ontroert mij als ik mij realiseer dat er ook veel mensen zijn  met het hart op de goede plek. Dat er 600 van die mensen, de hulpverleners, op het eiland zijn die het beste willen voor de vluchtelingen! 

Vluchtelingen zijn het slachtoffer

Al deze gebeurtenissen raken nog het meest alle vluchtelingen op het eiland! Zij konden een aantal dagen niet de kampen af en kregen weinig ondersteuning meer van de 80 (!) ngo’s* die bijna allemaal tijdelijk op non-actief stonden. Dus geen medische- en psychische  zorg, geen afleiding door middel van muziek maken, geen lessen engels en grieks, geen douche- en was gelegenheid, de toiletten konden niet geleegd worden, geen aanvulling van de noodzakelijke levensmiddelen, luiers enzo, geen sportactiviteiten, geen vuilnis ophalen, geen vervoer voor de mensen die net met de bootjes aangekomen zijn, geen yogalessen meer, geen dansavonden enz.
In ieder geval was het een tijd flink in het nieuws en ik hoop dat er nu goede volgende stappen genomen gaan worden door de politiek om dit grote probleem op te lossen!

Vluchtelingenkamp Lesbos

Vluchtelingenkampen op Lesbos

Catrien Grooteman, 15 maart 2020


*ngo = een niet-gouvernementele organisatie, dat is een organisatie die 

      onafhankelijk is van de overheid en zich op een of andere manier  

      richt op een verondersteld maatschappelijk belang

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.